Uw persoonlijke financiële plan

Nu is het moment om te plannen voor uw toekomst

We denken vaak: dat komt later wel. Echter komt later altijd sneller dan verwacht. Daarom is het belangrijk om nu te gaan plannen voor uw toekomst, zodat u niet te laat bent met het waarmaken van uw financiële wensen. U kunt hierbij denken aan een goed inkomen als u met pensioen gaat. Wat houdt u dan netto over? Is dit voldoende om lekker van te kunnen genieten?

Hoeveel inzicht heeft u daadwerkelijk in uw financiën?

Tijd dus om even goed te gaan zitten voor het inzichtelijk maken van uw inkomsten en uitgaven. Een goed hulpmiddel hiervoor is het NIBUD budgetoverzicht. Dit is een handige tool die u inzicht geeft in uw financiën en die een bepaalde richtlijn geeft voor bijvoorbeeld de vaste lasten. Zo ziet u direct of u voor sommige dingen misschien wel te veel betaalt.

Vergeet ook zeker niet om in te zoomen op uw woonlasten. Als u een woning koopt, sluit u een hypotheek af. Vaak wordt er hierna niet meer naar de hypotheek omgekeken. Toch is het goed om dit wel te blijven doen. Uw persoonlijke situatie, de wet- en regelgeving en uw plan voor de toekomst verandert regelmatig, waardoor uw hypotheek misschien helemaal niet meer bij u past. Kijk hier dus af en toe naar. Als u een huurwoning heeft, is het handig om de stijgende huurlast in de gaten te houden. Wie weet is het kopen van een woning voor u een veel betere optie.

Zijn uw doelen nog wel haalbaar?

Heeft u een bepaald doel voor ogen? Dan is het zaak om te kijken naar hoe u dit doel kunt bereiken. Financieel kan dit betekenen dat u gaat sparen of beleggen of dat u juist uw vaste lasten, zoals de hypotheeklast, verlaagt. Let erop dat spaargeld tegenwoordig niets meer oplevert, sterker nog, u kunt zelfs verlies lijden op het spaargeld. Daarom is beleggen soms een betere optie.

Kijk in het geval van beleggen of de beleggingen goed aansluiten op uw wensen en op het risico dat u wilt lopen. Bij aanvang van een belegging wordt gekeken naar uw beleggingshorizon: de periode waarin het beschikbare vermogen belegd kan worden en dus niet nodig is. Maar uiteraard kan deze periode veranderen, net als de markt. Het is daarom goed om in ieder geval eens in de vijf jaar te checken of uw doelen in combinatie met uw beleggingen nog haalbaar zijn. Dit geldt ook voor een polis. Veel mensen hebben in het verleden een polis afgesloten. Bekijk wat de mogelijkheden nog zijn met deze polis. Behaalt u hier uw doel mee en is dit product nog passend?

Met de juiste planning zijn uw doelen weer haalbaar

Een betrouwbare en realistische planning geeft inzicht en rust. Als u elke vijf jaar opnieuw naar uw financiële plan kijkt, zorgt u ervoor dat uw veranderende wensen en doelen blijven aansluiten op uw plan. Zo kan uw gezinssituatie veranderen, waardoor ook uw prioriteiten wijzigen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld uw pensioen. Als starter kijkt u anders tegen pensioen aan dan wanneer u al jaren werkt. Een product dat ooit is afgesloten, kan jaren later niet meer passend zijn. Dit kan aan uzelf liggen, maar ook aan veranderende wet- en regelgeving rondom producten. Bij een gedegen financieel plan moet ook worden gedacht aan situaties die anders lopen dan verwacht, zoals arbeidsongeschiktheid, ontslag of overlijden.

Herzie uw financiële plan dus eens in de vijf jaar zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Nu is het moment om te plannen voor uw toekomst

Maak een gratis afspraak

Wat te doen met uw pensioen?

Als ondernemer bent u vaak druk met uw bedrijf. Maar heeft u er wel eens over nagedacht of uw privé doelen wel passen bij uw onderneming? Het is handig om privé financieel net zo sterk te zijn als zakelijk. Zowel als zzp’er als eigenaar van een groot bedrijf met personeel. Als ondernemer wilt u voor uw onderneming vaak een fiscaal gunstige uitkomt. De vraag is alleen of deze uitkomst ook privé gunstig is.

Het kan fijn zijn om een financiële planning te maken met haalbare doelen, met het oog op bijvoorbeeld het kopen van een woning, uw pensioen of een investering. Zo weet u op zakelijk vlak én privé wat mogelijk is.
envelopephone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram