Schenken? Liever aan je kinderen, dan aan de fiscus

Schenken en nalaten

Vaak wordt er gekscherend gezegd: beter weggeven met een warme hand dan met een koude.. Maar is dit zo? Wat zijn de gevolgen voor de schenk- en erfbelasting als u schenkt of nalaat? Wat is de juiste keuze?

Voor u een keuze maakt, is het zaak om u goed voor te laten lichten. U kunt een persoonlijke wens hebben, maar u moet er ook zeker van zijn dat u voldoende geld houdt om lekker van te kunnen leven. Ook is het raadzaam om uw huidige testament te bekijken en eventueel te wijzigen. Wat staat hierin en sluit dit nog aan bij uw huidige wensen en situatie? Is er iemand die u iets speciaals wilt nalaten? Leg dit allemaal vast. Dit geeft u rust en het zorgt voor duidelijkheid voor uw nabestaanden.

Belasting bij schenken en nalaten

Kort gezegd is de belasting die u moet betalen bij schenken en erven hetzelfde. Echter zijn er natuurlijk wel extra mogelijkheden om belastingvrij te schenken aan bijvoorbeeld uw kinderen. Het is dus zaak om dit goed na te vragen. Wij geven u graag persoonlijk advies. Wilt u eerst oriënteren? Bekijk dan de tarieven en vrijstellingen van schenken en erven. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op dit gebied? Volg dan onze blog.

Nu is het moment om te plannen voor uw toekomst

Maak een gratis afspraak

Wat moet u regelen bij een overlijden?

Als een dierbare komt te overlijden, komt er veel af op de nabestaanden. Er moet van alles worden geregeld. Het is fijn om in deze situatie iemand naast u te hebben die u kan begeleiden met het financieel afwikkelen van de nalatenschap. Wij nemen u dit uit handen, zodat u zich kunt focussen op andere zaken. Er is namelijk al zoveel te regelen bij overlijden. We leggen u alles wat u moet weten duidelijk uit, zoals het ontvangen van nalatenschap, het testament, de aangifte erfbelasting en een verklaring van erfrecht.

Nabestaandenpensioen. Welk inkomen laat u na?

Vaak weet u wel ongeveer wat uw pensioeninkomen is op het moment dat u met pensioen gaat. Maar hoe zit het met het nabestaandenpensioen? Het komt steeds vaker voor dat dit op risicobasis verzekerd is. Daarom is het goed om te kijken wat het nabestaandenpensioen is als u komt te overlijden. In het ergste geval is deze nagenoeg nihil als u net in dienst bent of als u eerder bent gestopt met werken. Het is zaak om dit goed uit te zoeken, zeker wanneer er bijvoorbeeld sprake is van vervroegd stoppen met werken of een wisseling van werkgever. U wilt uw nabestaanden immers zo zorgeloos mogelijk achterlaten.

envelopephone-handsetarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram